- Ayrıntılar
-
Kategori: Akkuş İlçemizden Haberler
-
Cuma, 13 May 2016 16:04 tarihinde oluşturuldu
-
Son Güncelleme: Cuma, 13 May 2016 16:04
-
Cuma, 13 May 2016 16:04 tarihinde yayınlandı.
-
özcan sütcü tarafından yazıldı.
-
Gösterim: 2535

Sevgili hemşerilerim yayınlanan yönetmelik etrafımızda bulunan tüm eş dost akrabalarımızı hepimizi bağlıyor lütfen iyi okuyunuz.Bu konuyu araştırma yardımcı olan sevgili abim Tarım Bakanlığında Görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Şube müdürü Bayram Görür beye ayrıca bu yayınlayacağımız bu belgeyi bana bizzat ileten birinci elden yardımcı olan sayın Daire Başkanı abimiz İsmail Cozoğlu beye Musa Kaya beye şükranlarımı sunuyorum.
Sevgili dostlar miras intikal zorunluluğu 15 Mayıs 2014 den sonra Baba ve Annesi ölen kişileri kapsıyor lütfen bunu dikkate alalım bu tarihten önce ölenlerin mirsacılarıda intikalleri yaptırırsa iyi olur arada ölenler oluyor ondan sonra işler dahada sapa sarpa sarıyor ondan sonra bazı durumlarda mal paylaşımlarında olayı maalesef mahkeme bile çözemez hale geliyor.


GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü
h) Paylı tarım arazilerinde, ekonomik bütünlüğün altında olan veya yeter gelirli
tarımsal arazi büyüklüklerinin üzerinde olan paylar hissedarlara veya üçüncü kişilere devredilebilir.
ı) Tarımsal arazilerde, yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin altında ifraz
yapılmaksızın, rehin, ipotek ve haciz gibi nedenlerle cebri satış yapılabilir.
i) Tarımsal arazilerde, yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin altında ifraz
yapılmaksızın ölünceye kadar bakma (ökba) işlemi tesis edilebilir
j) Tarımsal araziler arasında trampa ile mülkiyet devri konu olması halinde, araziler
arasındaki fark asgari tarımsal arazi büyüklüklerinden fazla olamaz. Farklı sınıftaki arazilerde dönüşüm katsayıları kullanılır.
k) Tarımsal arazilerinin tamamı için alıcı bulamayan arazi sahipleri bu durumu Bakanlık il veya İlçe müdürlüğüne yazılı olarak bildirir. Bakanlık, bu kişilere ait ekonomik bütünlüğe haiz arazilerin en az % 50 sinin yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin altında
tarım arazisine sahip olan kişilere aynı anda satışına İzin verebilir. Bakanlık bu kişileri satıcılar listesine alır, kişinin beyanda bulunduğu tarihteki arazi varlığına yeniden ulaşması ve talepte bulunması halinde satıcılar listesinden çıkarılır. Bakanlık, kalan diğer araziler için 5403 sayılı Kanunun 8/K maddesi hükümlerini uygulayabilir.
I) Elbirliği (iştirak) halinde mülkiyetli tarım arazilerinde, yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğü hesaplanmasında İlgili araziye ait veraset ilamındaki yasal hisse oranları dikkate alınabilir.
m) Tapu Müdürlükleri İle yazışma yapılarak devir İşlemleri İçin görüş İstenen devir
talepleri ile birlikte, malikin aynı ilçe içerisinde bulunan tüm tarımsal arazilerinin mülkiyet kayıtlarının gönderilmesi istenebilir.
n) Tarım arazisi üzerinde kurulmuş bir irtifak hakkı bulunuyor ise irtifak hakkı arazi
miktarı hesaplamalarda değerIendirmeye alınmaz
o) Tarımsal arazinin vasfı ile ilgili olarak itiraz, şikayet veya belirsizlik olması halinde,
bu arazilerle ilgili mahallinde yapılacak inceleme neticesinde arazinin fiili kullanımım belirten tespit tutanağına göre değerlendirme yapılır.
ö) Mülkiyeti şahıslara ait ve tapu kayıtlarında cinsi çayır, mera, ham toprak, harman yeri olan araziler tarım arazisi (tarla) olarak değerlendirilecektir. Kavak dikili araziler, koruluklar ve zeytinlikler dikili tarım arazisi olarak kabul edilir.
p) Tarım reformu uygulama alanlarındaki satış, hibe ve trampa yolu ile mülkiyet devir işlemleri, 3083 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılır. Tarım reformu uygulama alanlarındaki miras yolu mülkiyet devir İşlemlerinde; 3083 sayılı Kanunun 12 ncİ maddesi kapsamında olan arazilerde 3083 sayılı Kanun hükümleri, diğer tarım arazilerinde ise 5403 sayılı Kanun hükümleri uygulanır.
r) Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin hesaplanmasında, aym kişiye ait tarımsal arazilerin farklı sınıflarda olması halinde, her ilçe için Kanun ile farklı sımftaki araziler için
TAD Daire Başkanlığı
Eskişehir Yolu 9.km. 06530 Lodumıu/ANKARA
Elektronik Ağ : www.tarim.gov.tr
T.c.
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü
belirlenmiş yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin birbirlerine oranlaması ile elde edilen sınıflar arası dönüştürme katsayıları dikkate alınır.
3) Miras yolu ile mülkiyet devri;
a) 6537 sayılı Kanun'un yürürlüğünden önce gerçekleşen ölümlerde, intikal işlemleri bu Kanun hükümlerine tabi değildir. Kanunun yayımı tarihinden önce vefat eden mirasçıların yaptırmış oldukları elbirliği mülkiyeti, mirasçıların talebi halinde veraset ilamı veya rızai taksim sözleşmesi çerçevesinde paylı mülkiyete çevrilebilir.
b) Mirasçılar, mirasın açılmasından itibaren bir yıl içinde Kanun'da belirtilen şartlarda
anlaşma sağlayabilir. Tarımsal arazilerde mülkiyetin devir işlemleri mirasın açılmasından itibaren bir yıl içinde tamamlanır. Devir işlemlerinin bir yıl İçinde tamamlanmaması ve Kanun'un 8/C maddesinin ikinci fıkrasına göre dava açılmaması hâlinde, aynı Kanunun 8/Ç maddesi hükümleri uygulanır.
c) Mirasçılar arasında anlaşma yolu ile mülkiyet devri talebinde bulunulması halinde,
tapu müdürlüğü talebi Bakanlık İl/İIçe müdürlüğüne bildirir. Bakanlık İVİIçe müdürlüğü; asgari tarımsal arazi büyüklüğü, yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğü, ekonomik bütünlük ve arazi sınıfları arasındaki dönüştürme katsayılarım da dikkate alarak, devir yapılabilecek
mirasçı sayısını ve paylaşım şekillerini tapu müdürlüğüne bildirir.
ç) Kanunun yürürlük tarihinden sonra gerçekleşen ölümlerde, mirasçılar veraset
ilamına göre elbirliği mülkiyeti (verasete İştirak) işlemi tesis edebilirler. Tesis edilen elbirliği
mülkiyeti işlemi ile Kanun hükümleri çerçevesinde mülkiyetin devri tamamlanmış olmaz.
d) Mirasa konu tarım arazileri ile ilgili gelen taleplerde, murisin sahip olduğu arazi
büyüklükleri dikkate alınarak işlem tesis edilir. Mirasçılar, mirasın açılmasından sonra bir yıl
içinde ekonomik bütünlüğe haiz ö an tarım arazilerinin
çılara veya • çüncü kişilere
I ayneİı Mülkiyet defi' arazilerinin üç bir y, ! işinde ve ayİİ
tire, • İr.
ılmasından sonra bir yıl İçinde ekonomik bü " üğ haiz ol ş' re aynen mülkiyet devrini gerçekleştirebilir. u mül iyet de i
f) Mirasçılar Kanunun 8/C maddesinin birinci fikrasının (a) bendi hükümlerine uygun
olarak rızai taksim sözleşmesi düzenleyebilir
g) Mirasçılar tarafindan tarımsal arazilere ilişkin mülkiyet devirlerinin bir yıl içinde tamamlanmaması ve yetkili sulh hukuk mahkemesi nezdinde dava açılmaması durumunda, Bakanlık tarafından mirasçılara Kanun hükümlerinin uygulanması için üç aylık süre verilir. Bu süre sonunda da devir işlemlerinin tamamlanmaması durumunda, Bakanlık resen veya bildirim üzerine bu yerlerin istemde bulunan ehil mirasçıya, ehil mirasçı olmaması durumunda en fazla teklifi veren istekli mirasçıya devri, aksi hâlde üçüncü kişilere satılması için ilgili sulh hukuk mahkemesi nezdinde dava açabilir.
ğ) Mirasçılar arasında anlaşma sağlanamaması ve anlaşmazlığının Mahkeme kararı ile
çözülmesi halinde, tapu müdürlüğü mahkeme kararında belirtilen mirasçı veya mirasçılara intikal işlemlerini gerçekleştirir ve sonucu Bakanlık il/ilçe müdürlüğüne bildirir.
TAD Daire Başkanlığı
Eskişehir Yolu 9.km. 06530 Lodumlu/ANKARA
Ele
nik Ağ : www.tarim. ov.tr II fl
T.C.
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tarım Reformu Genel Müdürlüğü
h) Kanunun yürürlük tarihinden sonra ölen kişinin, elbirliği halinde mülkiyet veya tapu sicilinin kök muris adına olması nedeniyle paylaşımı yapılmamış tarımsal arazilerinin bulunması halinde, bu araziler yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğü İle ilgili yapılacak değerlendirme kapsamına alınmaz.
İlgide kayıtlı Talimat uygulamadan kaldırılmıştır.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Dr.
G
Dağıtım
81 il Valiliği
(İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü)
TAD Daire Başkanlığı
Eskişehir Yolu 9.km. 06530 Lodumıu/ANKARA
Elektronik Ağ : www.tarim.gov.tr
Haber kaynağı: yesilakkus.com